Home » Banden

Banden

Goede banden zijn zeer belangrijk, banden zijn namelijk het enige contact tussen het voertuig en het wegdek.

Goede banden zijn om te beginnen cruciaal voor veilig en comfortabel rijden. Met slechte banden nemen de prestaties van uw auto af, neemt uw remweg toe en loopt u een hoger risico om te slippen. Verder verhogen te zachte of versleten banden het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van uw auto.

Banden hebben ruwweg vier basisfuncties:
⦁ Uw auto dragen: de vier banden en de lucht erin dragen het gewicht van uw auto.
⦁ Het opvangen van ongelijkmatigheden in het wegdek: de lucht (of stikstof) in de banden fungeert als schokdemper en draagt in hoge mate bij aan uw comfort.
⦁ Het overbrengen van tractie en remkrachten: dankzij de banden kunt u rijden… en remmen.
⦁ Sturen: door de rijrichting van de banden te veranderen bestuurt u de auto.

Feenstra Autotechniek helpt u graag om de juiste keuze te maken welke band het beste bij u en uw auto past.

All-season banden

In de winter kunt u beter met all-season banden rijden dan met zomerbanden. Toch kunnen deze banden niet op tegen de klassieke winterband. All-season banden hebben namelijk minder grip bij winterse temperaturen en zijn daarom niet geschikt voor wintersporters.

Zomer en winterbanden

⦁ Een duidelijk verschil tussen zomer- en winterbanden zijn de inkepingen in de profielblokken van de winterband: de lamellen.
⦁ De lamellen in winterbanden zorgen voor grip bij het remmen en optrekken. Tijdens het rijden vervormt het profiel en werken de lamellen als een soort ‘grijpers’ op het wegdek. De meeste lamellen zijn dwars op de winterband geplaatst om extra grip te creëren bij het optrekken en het remmen. Voor de stabiliteit in bochten zijn de lamellen ook verticaal geplaatst en zijn zigzaglamellen toegepast.
⦁ Ook de rubbersamenstelling van zomer- en winterbanden verschilt. Het loopvlak, het gedeelte van de band dat in aanraking komt met het wegdek, van een winterband is namelijk voorzien van een rubbersamenstelling die ook bij lage temperaturen flexibel blijft. Hierdoor kunnen de profielblokken makkelijker vervormen, waardoor ze meer grip hebben.
⦁ Het rubber van een zomerband vervormt moeilijk bij een temperatuur van nul graden terwijl het rubber van een winterband flexibel blijft.
⦁ De remweg van een voertuig is afhankelijk van verschillende factoren. De beginsnelheid, het wegdek, de weersomstandigheden, maar ook het type band spelen een belangrijke rol.

Winterbanden zijn in Nederland niet verplicht, maar zeker wel aan te raden omdat u met winterse omstandigheden veiliger kunt rijden. In veel andere landen zijn winterbanden wel verplicht.

Klik hier voor meer informatie
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verkeersveiligheid/vraag-en-antwoord/moet-ik-in-nederland-winterbanden-gebruiken

Banden met Noise-shield technologie:

Bandenfabrikanten zoals Dunlop hebben banden ontwikkelt met een technologie die een effectieve oplossing voor zijn voor de geluidspiek van de bandholteresonatie. De piek vermindert met wel 11 dBA, dat levert in de auto een geluidsvermindering van 4 dB op. Dit is vooral gunstig voor hybride en elektrische voertuigen. Dankzij de zeer lichte structuur heeft het geavanceerde schuim geen effect op de wegprestaties van de band.